Bedrijfsvormen

Eenmanszaak

De meeste ondernemers kiezen voor een eenmanszaak. U richt deze snel en eenvoudig op en u heeft in het begin meestal meer belastingvoordeel dan bijvoorbeeld bij een bv. Nadeel van de eenmanszaak is dat u met uw privé-vermogen aansprakelijk bent voor de schulden van uw bedrijf.

Vennootschap onder firma (vof)

Wilt u samen met andere ondernemers een bedrijf beginnen? Dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een vennootschap onder firma (vof). Alle vennoten brengen iets in de vof. Bijvoorbeeld geld, goederen of arbeid. Een minimumkapitaal is niet nodig.

Maatschap

Wilt u uw beroep samen met anderen als zelfstandig ondernemer uitvoeren? Bijvoorbeeld als tandarts, architect, fysiotherapeut, agrariër of advocaat? Dan kunt u de maatschap als rechtsvorm kiezen. In een maatschap beoefent u uw beroep samen met uw partners (maten) onder een gemeenschappelijke naam.

Besloten vennootschap (bv)

Het kapitaal van een besloten vennootschap (bv) is verdeeld in aandelen, die in bezit zijn van de aandeelhouders. De hoogste macht ligt bij deze aandeelhouders (de Algemene vergadering van Aandeelhouders AvA). De bestuurders geven de dagelijkse leiding aan het bedrijf. Een bv kan ook een raad van commissarissen hebben, die toezicht houdt op het bestuur. Bij kleine bv's is de bestuurder vaak ook de enige aandeelhouder en is dan directeur én grootaandeelhouder (dga).

Vereniging

Heeft u een wens of doel en wilt u met anderen samenwerken om dit te bereiken? Bijvoorbeeld om uw winkelgebied te verbeteren, samen te sporten of muziek te maken? Dan kunt u kiezen voor de vereniging als rechtsvorm.

Stichting

Wilt u een bepaald maatschappelijk, sociaal of ideëel doel realiseren, zoals natuurbehoud, hulp aan andere mensen of de verspreiding van cultuur? En heeft u hiervoor een vermogen beschikbaar? Dan kunt u kiezen voor de stichting als rechtsvorm.

Coöperatie en onderlinge waarborgmaatschappij

Wilt u als individuele ondernemer profiteren van de voordelen van een collectief? Bijvoorbeeld van gezamenlijke inkoop of marketing? Misschien is de rechtsvorm coöperatie dan iets voor u. Deze vorm kan ook geschikt zijn als uw klanten steeds vaker eisen stellen aan uw dienstverlening.

Startende ondernemer

Als startende ondernemer komt er heel veel op u af. U moet veel dingen regelen. Inschrijving bij de Kamer van Koophandel, het opstellen van een ondernemingsplan en het aanvragen van financieringen bijvoorbeeld. Op het internet kunt u al veel informatie vinden over deze onderwerpen, maar soms heeft u wat extra begeleiding nodig. Wij begeleiden startende ondernemers, zodat zij vanuit een goede basis beginnen.

Waarmee kunnen wij u van dienst zijn?

  • De keuze van de ondernemingsvorm
  • het opstellen van een ondernemingsplan
  • het inschrijven bij KvK/ het aanmelden van uw onderneming bij de Belastingdienst
  • het aanvragen van financieringen
  • de administratie van uw startende onderneming

Meer informatie?

Indien u geheel vrijblijvend aanvullende informatie wilt, dan vindt u hieronder onze contactgegevens.

Legebeke Administratie & Advies b.v.

E.B.T. (Edwin) Legebeke

Aan de Bogen 5
7431 HJ Diepenveen

M info@legebeke.nl
T0570 590006

KvK08154986

Algemene voorwaarden | Disclaimer | Privacystatement